Skip to main content
Blog

Anna

By 27 november 2023No Comments

Gisteren vierden we de 90-ste verjaardag van Anna. “We” was een gezelschap van zo’n 100 mensen van alle leeftijden en achtergronden, waaronder ook de burgemeester van Den Bosch. Het was een bijeenkomst om nooit te vergeten.

Plaats van akte was het atelier van Cor Unum. Cor Unum is een bedrijf (stichting) dat topkwaliteit design-keramiek produceert en verkoopt. Het is een unieke organisatie waar het keramische ambacht, internationale top-designers, vrijwilligers, studenten en medewerkers ‘met een verhaal’ elkaar ontmoeten en versterken. Bij Cor Unum (Latijn voor “Een van Hart”) draait alles om inclusiviteit. Niet omdat het nu in de mode is, maar omdat het al 70 jaar de bestaansreden van de organisatie is. En Anna was een van de mensen die eind jaren ’50 aan de wieg stonden van deze fantastische organisatie.

Anna is Anna Landsheer. Samen met haar man Zweitse bouwde zij Cor Unum uit tot een succesvolle sociale onderneming. Tegenwoordig staat hun dochter Lotte alweer jaren aan het roer bij Cor Unum. Zij nam de handschoen op nadat Cor Unum in 2010 (onder ander management) failliet ging, en inmiddels floreert Cor Unum als nooit tevoren.

Terug naar Anna. Met haar 90 jaar is zij nog altijd een steunpilaar voor de “Cor Unum-familie” (zoals burgemeester Mickers – die haar gisteren de Sociale Penning van ’s Hertogenbosch uitreikte – het verwoordde). Nog elke zaterdag en zondag staat zij als vrijwilliger in de winkel en draait dan top-omzetten. Ze leidt nieuwe medewerkers en vrijwilligers op en onderhoudt contacten met grotere afnemers. Maar haar rol gaat verder dan dat. Ze is de verpersoonlijking van het gedachtengoed van Cor Unum. “Het gaat om de mens”, zoals Anna zelf zegt. Anna verspreidt positiviteit, waardering en betrokkenheid om zich heen. Iedereen die bij Cor Unum binnenloopt, voelt dat onmiddellijk, ook als Anna er zelf niet is.

Anna is voor mij persoonlijk een enorme inspiratiebron. Voor de podcast van Cor Unum heeft ze mij haar levensverhaal verteld. Ik was er dagenlang van onder de indruk. Wat een positieve kracht, nuchterheid, gepassioneerdheid en liefde voor de mens, en wat een tomeloze energie! Volgens Anna zelf hangen die twee samen: het is de liefde voor mensen die haar die energie geven.

Wil je meer weten over Anna en Cor Unum, loop dan eens binnen in de winkel van Cor Unum in Den Bosch, bezoek de website (https://www.cor-unum.com) en/of luister naar de podcast met Anna (https://www.cor-unum.com/podcast-cast-pots/).

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.